Familiebedrijf Theehuis Cruquius

Theehuis Cruquius – Ons familie verhaal!

Lang geleden – openden opa en oma de deuren van Theehuis Cruquius.
Wat begon als een knus theehuisje, groeide uit tot een geliefde plek waar buurtbewoners, wandelaars, zaken en dagjesmensen zich thuis voelen.

Nu, een paar decennia later, zijn we een familiebedrijf in de breedste zin van het woord. We hebben het interieur wat opgefrist, de kaart uitgebreid, en er zijn een paar moderne klassiekers bij gekomen – maar het warme gevoel van thuiskomen is nog precies hetzelfde.

Nieuwe generatie aan zet

Theehuis Cruquius verrast op alle fronten: met lekkere gerechten, een gastvrij team en een rijke geschiedenis. Als familie runnen wij met veel liefde het Theehuis.

Voor dochter Lisa was het al heel snel duidelijk: “ooit zou ik het familiebedrijf van mijn ouders en grootouders overnemen. Ik ben hier opgegroeid. Wij woonden hier achter de zaak,” vertel ik vaak met een glimlach. “Op zondag kookte ik eitjes voor het team en bracht ik koffie naar de gasten; zij hebben mijn passie voor dit bedrijf met de jaren zien meegroeien. En veel van deze gasten komen nog steeds, een echte band die door de jaren heen is blijven bestaan.

Binnen vijf jaar neem ik het stokje van mijn ouders helemaal over, iets waar ik zowel naar uitkijk als aan moet wennen. We vullen elkaar als een team ontzettend goed aan – zoals de drie musketiers. Maar ik kijk er ook naar uit om mijn eigen stempel op de zaak te drukken. Dromen in overvloed”

Theehuis Cruquius heeft bovendien een rijke geschiedenis. Het pand was oorspronkelijk de woning van de opzichter van het stoomgemaal dat het Haarlemmermeer ‘leegmaalde’. In 1943 werd het een museum en verkocht de eigenaar koffie, thee, limonade en koek vanuit het raam aan bezoekers. Inmiddels hebben we de koek vervangen door verfijnde zoetwaren van patisserie Tummers uit Heemstede en de menukaart staat vol heerlijke gerechten met een leuke twist.

Kom langs en proef het zelf

Of je nu komt voor een lunch een lekkere kop koffie of om gewoon even de tijd te vergeten met een stuk appeltaart – Theehuis Cruquius is meer dan een horecazaak. Het is een plek waar familie, traditie en vernieuwing samenkomen.

Hartelijke groet,
De familie Theehuis Cruquius

Geschiedenis Theehuis Cruquius

Theehuis Cruquius:

Oorspronkelijk werd het Theehuis bewoont door de opzichter van stoomgemaal ‘De Cruquius’. Dit stoomgemaal pompte samen met ‘Lijnden’ en ‘Leeghwater’ vanaf 1849 het Haarlemmermeer leeg.

In 1934 werd ‘De Cruquius’ buiten werking gesteld en ingericht als museum. De spectaculaire stoommachine is behouden gebleven en wordt tijdens de openingstijden gedemonstreerd.

De opzichterswoning werd een plek waar limonade, koffie, thee, pepermunt en koek werden verkocht.

Het Theehuis groeide uit tot een gelegenheid waar meer dan thee en koffie wordt geserveerd. Het ligt aan de Ringvaart met een fantastisch uitzicht op het Spaarne met een parkachtige tuin aan de achterkant en natuurlijk zicht op stoomgemaal ‘De Cruquius’.

Cruquius Gemaal

Museum Cruquius:

Stoomgemaal “De Cruquius” uit 1849, een industrieel monument van wereldformaat.

Samen met de stoomgemalen “Leeghwater” en “Lijnden” pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield daarna de ontstane polder droog tot 1912. De Cruquius werd reservegemaal en op 10 juni 1933 met een ceremoniële laatste pompslag buiten bedrijf gesteld.

Op het nippertje ontsnapte dit unieke stoomgemaal aan de sloop, door de op 22 oktober 1934 opgerichte “Stichting De Cruquius”, die er een museum van maakte en het stoomgemaal ging onderhouden.

Een legertje vrijwilligers, gesteund door een groot aantal sponsors besloot tot restauratie en tot het vervullen van een sinds 1933 gekoesterde wens, het weer in beweging stellen van het gemaal.

Museum De Cruquius mag het predikaat “Geregistreerd Museum” voeren en spreekt een breed publiek aan. Het stoomgemaal vormt het technisch hoogtepunt van het romantische stoomtijdperk in Nederland en is een ankerpunt in de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH), een netwerk van industriële erfgoedlocaties in Europa.