Geschiedenis

Geschiedenis

Theehuis Cruquius

Oorspronkelijk werd het Theehuis bewoont door de opzichter van stoomgemaal ‘De Cruquius’. Dit stoomgemaal pompte samen met ‘Lijnden’ en ‘Leeghwater’ vanaf 1849 het Haarlemmermeer leeg.

In 1934 werd ‘De Cruquius’ buiten werking gesteld en ingericht als museum. De spectaculaire stoommachine is behouden gebleven en wordt tijdens de openingstijden gedemonstreerd.

De opzichterswoning werd een plek waar limonade, koffie, thee, pepermunt en koek werden verkocht.

Het Theehuis groeide uit tot een gelegenheid waar meer dan thee en koffie wordt geserveerd. Het ligt aan de Ringvaart met een fantastisch uitzicht op het Spaarne met een parkachtige tuin aan de achterkant en natuurlijk zicht op stoomgemaal ‘De Cruquius’.

Geschiedenis

Cruquius Gemaal

Museum De Cruquius

Stoomgemaal “De Cruquius” uit 1849, een industrieel monument van wereldformaat.

Samen met de stoomgemalen “Leeghwater” en “Lijnden” pompte de Cruquius van 1849 tot 1852 het Haarlemmermeer leeg en hield daarna de ontstane polder droog tot 1912. De Cruquius werd reservegemaal en op 10 juni 1933 met een ceremoniële laatste pompslag buiten bedrijf gesteld.

Op het nippertje ontsnapte dit unieke stoomgemaal aan de sloop, door de op 22 oktober 1934 opgerichte “Stichting De Cruquius”, die er een museum van maakte en het stoomgemaal ging onderhouden.

Een legertje vrijwilligers, gesteund door een groot aantal sponsors besloot tot restauratie en tot het vervullen van een sinds 1933 gekoesterde wens, het weer in beweging stellen van het gemaal.

Museum De Cruquius mag het het predikaat “Geregistreerd Museum” voeren en spreekt een breed publiek aan. Het stoomgemaal vormt het technisch hoogtepunt van het romantische stoomtijdperk in Nederland en is een ankerpunt in de Europese Route van het Industrieel Erfgoed (ERIH), een netwerk van industriële erfgoedlocaties in Europa.

Naast de vrijwilligers die een persoonlijke bijdrage leveren, kan een museum als De Cruquius niet zonder bijdragen van sponsors, financieel zowel als in natura. 

Wilt u bijdragen aan de instandhouding van Museum De Cruquius?

Bedrijven die een sponsorbijdrage willen leveren, kunnen contact opnemen met directie om de uitgebreide mogelijkheden en tegenprestaties te bespreken. Als u een mail stuurt naar directeur@museumdecruquius.nl maken wij graag een afspraak met u.

Adres

  • Straat: Cruquiusdijk 27
  • Postcode: 2142 ER
  • Plaats: Cruquius Haarlemmermeer

Contact